De Tuttenboom

JCI Aalst huldigde de allereerste Tuttenboom in België plechtig in in 2012. Die boom staat in het stadspark van Aalst, vlakbij de speeltuin, met een officieel plakkaat er bij. Er bestaat ook een liedje en een verhaal van Fenne dat zijn tut aan de boom afgeeft.

Het idee kwam via een lid van JCI Aalst overgewaaid uit Kopenhagen. De boom wordt er het hele jaar door gedecoreerd door kinderen die hun fopspeen of tut afgeven aan de boom. Deze jarenlange traditie vindt vaak plaats in combinatie met een picnic of andere leuke activiteiten. Rond de leeftijd van 3 jaar hangen kinderen er dan naast de fopspeen ook nog een persoonlijk briefje bij.

Doel van het project

Een fopspeen of tut sust een kind en kalmeert de zuigbehoefte, maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen aan verbonden. Het doel van dit project was om kinderen tussen 2,5 en 4 jaar te stimuleren hun tut af te geven om verschillende redenen:

  • Wanneer een kind naar school gaat, is het bij voorkeur al gestopt met de fopspeen. Het afgeven ervan helpt de begeleiding bij het opvoedingsproces.
  • Het gebruik van een tut of fopspeen creëert een ruimte tussen de bovenste en de onderste tanen. Die ruimte kan op latere leeftijd zorgen voor prroblemen (het fenomeen van de ‘open beet’).
  • De spraakontwikkeling wordt afgeremd door het gebruik van een tut. Hoe eerder een kind zijn tut afgeeft, hoe sneller de spraak zich kan ontwikkelen.
  • Een tut (of ook duimzuigen) kan de ontwikkeling van het gebit hinderen. Vooral het melkgebit, maar ook het definitieve gebit, kunnen daar nadelige gevolgen van ondervinden.
  • Kinderen die ’s nachts hun fopspeen verliezen, worden vaker wakker, wat dan weer negatieve gevolgen heeft voor zowel hun nachtrust als die van hun ouders.

Awards

In 2012 en 2013 won de Tuttenboom op nationaal niveau de prijs voor beste project binnen JCI. Deze erkenning leidde er in 2012 al toe dat veel andere JCI afdelingen en Belgische gemeenten het project hebben overgenomen.