Over ons

Wij zijn JCI Aalst: een lokale afdeling van JCI (Junior Chamber International)

Vorming

Onze leden leren veel bij dankzij de sterke JCI trainingen en een eigen team van ervaren trainers

Projecten

Leden van JCI Aalst doen projecten met impact op lokaal vlak en leren al doende nieuwe skills

Internationalisme

Onze lede komen van onder kerktoren uit en wisselen graag ideeën en projecten uit met andere leden in de rest van de wereld

Business

We stimuleren onze leden om te netwerken en moedigen ondernemerschap actief aan in de lokale gemeenschap

Ons verhaal

JCI Aalst werd opgericht in 1975 door een groep enthousiaste ondernemende mensen. Al van bij het begin zetten leden van onze vereniging spraakmakende projecten met impact op in Aalst en haar deelgemeenten. Enkele mooie voorbeelden van projecten met impact zijn de Tuttenboom, Jaycee en de chocoladefabriek en de Theaterwandeling. Heel wat van onze projecten haalden ook awards. Deze projecten vallen binnen één van de vier domeinen: Vorming, Business, Internationalisme en Gemeenschap.

De nieuwe leuze sinds 2020 luidt ‘Developing leaders for a changing world’, en dat is precies wat we ook doen. Leden van JCI Aalst ontwikkelen hun leiderschapskwaliteiten door projecten te leiden, bestuursfunctie op te nemen of specifieke trainingen te volgen.

JCI in de wereld

De geschiedenis van JCI gaat terug tot 1915, toen de eerste afdeling werd opgericht in St. Louis in de Verenigde Staten.
Wat begon als een lokaal initiatief vond al snel weerklank in heel Amerika, en later de wereld. Vandaag de dag telt Junior Chamber International meer dan 200 000 leden in meer dan 100 landen. Bekende leden zijn o.a. de Amerikaanse presidenten John F. Kennedy, Gerald Ford, Richard Nixon en Bill Clinton, Frans President Jacques Chirac, U.N. Secretary General Koffi Annan, Belgisch Staatssecretaris Louis Bril, milieuactivist Al Gore, industrieel Howard Hughes, legendarische piloot Charles Lindbergh en nog vele anderen.

Op 1 september 1936 zag JCI in België het levenslicht met de eerste afdeling op het Europese continent, en de nationale organisatie JCI Belgium ontstond tijdens het 2de wereldcongres in Dallas – Texas (USA) in februari 1947. Daarmee is JCI Belgium de oudste Europese lidstaat van JCI.

Sindsdien zijn verschillende Belgen opgeklommen tot JCI President en International Vice-President, en stonden Belgische leden mee aan de wieg van verschillende projecten, commissies en ideologieën die tot op de dag van vandaag een stevige impact hebben. JCI Belgium was één van de drijvende krachten achter de uitbreiding van JCI in Europa en we waren dan ook meer dan eens het gastland voor de JCI European Conference en het JCI World Congress. De meest recente Belgische edities zijn respectievelijk EC Bruges (2022) en het World Congress in Brussel (2011).

JCI in Vlaanderen

JCI Vlaanderen is onderverdeeld in districten, en JCI Aalst is een lokale organisatie in het district Oost-Vlaanderen. Op de website van JCI Vlaanderen vind je meer over TIF (Training Institute Flanders), over projecten op Vlaams niveau en over activiteiten van andere afdelingen.

JCI in België

JCI Aalst is ook deel van de nationale organisatie genaamd JCI Belgium. Op de website van JCI Belgium vind je meer over nationale projecten, internationale events zoals de Europese Conferentie of het Wereldcongres, of de Belgische Nationale Conventie.

JCI Europe

JCI in Europa

Er is ook een Europese organisatie: JCI Europe. Op hun website vind je meer over projecten en activiteiten op Europees niveau en over de European Development Counsil.

Junior Chamber Interational

JCI op wereldniveau

De I in JCI staat voor International. We zijn dan ook deel van een wereldwijde organisatie, die trouwens meer dan 100 jaar bestaat intussen. Op de internationale website vind je vooral informatie over internationale events, en kan je als lid heel wat tools vinden en informatie over organisaties en leden.