DigitAalst

DigitAalst komt naar SVI Gijzegem

Zit je in de 2de of 3de graad van het SVI Gijzegem?

Wil jij op één namiddag zelf gezichten herkennen in een foto net zoals Facebook dat doet in je foto’s?

Woensdag 24 April is het zo ver!

Inschrijven doe je via deze link

De tech-ondernemers zoals Mark Zuckerberg of Bill Gates hadden op jouw leeftijd al een inzicht dat hun leven veranderde.

DigitAalst doet het rustig aan maar misschien is dit jouw moment.

  • We leren jou een oude laptop om te toveren tot een computer waar je echt op kan programmeren. De basis. Om te begrijpen wat rekenkracht echt kan betekenen.
  • We tonen je ook welk geweldige mogelijkheden er vrij beschikbaar zijn op internet. Software kent geen grenzen.

Twijfel om deel te nemen. Connecteer alvast met ons op Slack.

Kan je zelf een oude draagbare computer meebrengen die gewist mag worden? Zoveel te beter. En als je er zelf geen hebt voorziet JCI Aalst ook in enkele toestellen.

JCI Aalst en DigitAalst?

Met DigitAalst trachten we

  • jonge mensen de nodige bagage aan te reiken om na hun middelbare studies een juiste keuze te maken,
  • hergebruik te stimuleren in onze maatschappij,
  • en daardoor ook zij die zich geen Quad Core CUDA-Enabled Premium Computer kunnen permitteren een serieuze kans te geven.

Daardoor kwamen we op een leuke activiteit die we samen met SVI Gijzegem aanbieden ter plaatse op school. Leerlingen die na deze namiddag huiswaarts keren zullen in staat zijn om een oude computer om te toveren tot een werkinstrument waarop ze verder kunnen experimenteren met software ontwikkeling. Daarnaast bouwen we een digitale community zodat zij ook na de sessies met elkaar en met ons kennis kunnen uitwisselen. Hiervoor gebruiken we geen Instagram of Facebook maar een gebruikersgroep op Slack, wat tegenwoordig vaak voorkomt in het werkveld.

Kom gerust een kijkje nemen in onze Slack Workspace

Achtergrond

In het secundair onderwijs krijgen leerlingen een eerste introductie over programmeren. Dit is beperkt in tijd en complexiteit. De commissie DigitAalst identificeerde enkele van de struikelblokken om echt hands-on ervaring op te doen;

  • Leerlingen krijgen op school een voorgeïnstalleerde PC met één specifieke ontwikkelomgeving en geen ruimte om te experimenteren met het enorme aanbod aan software bouwblokken, die bijvoorbeeld in de open-source wereld vrij beschikbaar is.
  • Thuis moeten ze hun huiswerk maken op de PC van mama of papa. Misschien zelfs die van ’t werk. Ook daar hebben ze niet de ruimte om te leren uit fouten tijdens het experimenteren.

Met een team van ervaringsdeskundigen binnen JCI Aalst wensen we voor leergierige jonge gasten het kader te creëren om vrij te exploreren. We steunen hiermee de doelstellingen van het STEM onderwijs. Ons doel is dat jongeren als ze het secundair afwerken met deze extra bagage kunnen rekening houden om de juiste studiekeuze te maken.

 

Hiervoor zijn 2 zaken nodig:

Hardware

We zoeken sympathieke ondernemingen of particulieren die ons afgedankte laptop computers kunnen bezorgen. De enige vereiste is dat ze nog opstarten.

Heeft u één of meerdere afgeschreven laptops die stof staan te vergaren. Dan komen wij zelfs graag langs om ter plaatse de harde schijf te wissen alvorens die hardware mee te nemen.

Je kan ons bereiken via de leden van JCI Aalst.

 

Software

Wij plannen een technologie sessie waarbij we de leerlingen aanleren hoe ze een ‘lege’ computer kunnen installeren tot een machine, zo ingericht dat er software kan op ontwikkeld worden. We introduceren hen ook in de open source community waar ze tonnen bestaande software bouwblokken kunnen ontdekken. En dit met een concrete toepassing.

Verder richten we een online chat gemeenschap op die blijvend ter beschikking blijft als kennis uitwisselingsplatform.

We mogen hiervoor alvast rekenen op de steun van